Zwiększenie efektywności w restauracji – wybór odpowiedniego pieca
Data publikacji 5 grudnia 2023
Piec bardzo często stanowi jeden z najważniejszych elementów wyposażenia kuchennej restauracji. Z tego też względu należy starannie podejść do jego wyboru, mając na uwadze przede wszystkim profil działalności restauracji oraz typ potraw, które są w niej przygotowywane.
Jakie piece stosowane są w gastronomii najczęściej?
W kawiarniach, barach czy lokalach typu fast food niezawodny będzie piec konwekcyjny. Ten ze względu na swój rozmiar sprawdzi się bardzo dobrze nawet w kuchniach o mocno ograniczonej powierzchni.
Piec konwekcyjno-parowy to rozwiązanie do dużych restauracji, hoteli czy kuchni cateringowych. To model przyspieszający pracę szefów kuchni, skracający czas przygotowywania dań. Jest to piec piekarniczny pozwalający na jednoczesne przygotowanie wielu dań.
Niekiedy w gastronomii stosuje się też piece konwekcyjno-mikrofalowe. Taki piec Stalgast spotykany jest najczęściej na stacjach, MOP-ach lub wszędzie tam, gdzie w przygotowywaniu potraw liczy się przede wszystkim czas
Jaki piec warto wybrać do lokalu gastronomicznego?
Jak wybrać odpowiedni piec do lokalu gastronomicznego? Przede wszystkim podejmując decyzję, należy mieć na względzie to, jakie potrawy przygotowywane są w lokalu. To tak naprawdę jedno z najważniejszych kryteriów decydujących o wyborze danego pieca. W pizzerii niezbędny będzie pic do pizzy, który nie sprawdzi się np. w kuchniach serwujących typowo polskie dania.
Sam rodzaj pieca to jeszcze nie wszystko. Wybierając urządzenie, nie należy zapominać również o dopasowaniu jego wielkości do możliwości lokalowych. Podejmując decyzję, należy mieć na uwadze nie tylko wielkość kuchni (pamiętając o tym, że sam piec nie stanowi centrum pomieszczenia u musi być w niej miejsce na inne sprzęty i swobodne poruszanie się), ale również rodzaj przyłączy. To wydawać by się mogło banalne sprawy, jednak dla efektywności działania restauracji znacznie ważniejsze niżby się mogło wydawać.
Piec gastronomiczny może być podłączony do prądu lub gazu, w związku z czym poszczególne modele różnią się nie tylko kosztem zakupu, ale i opłatami za ich eksploatację. Tańszy w zakupie będzie model gazowy, jednak jego eksploatacja będzie bardziej kosztowna. W przypadku pieców na prąd jest odwrotnie. Dlatego kupując piec gastronomiczny, należy również przeanalizować swoje możliwości finansowe i miesięczne wydatki na prowadzenie lokalu.
Wybór pieca jest naprawdę bardzo ważny, dlatego należy poświęcić mu nieco czasu. W końcu to właśnie od tego urządzenia w dużej mierze zależna jest efektywności działania restauracji.
Materiał zewnętrzny